ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ9031.6
Μονάδες ECTS
4
Κατηγορία μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος
  • Φυσικές  νανοδομές  στα τρόφιμα. 
  • Τεχνητά νανοϋλικά: ανόργανα τεχνητά νανοϋλικά, οργανικά τεχνητά νανοϋλικά.
  • Επιφανειακά λειτουργικοποιημένα τεχνητά νανοϋλικά. 
  • Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας για συστατικά, πρόσθετα και συμπληρώματα τροφίμων και μελλοντικές τάσεις.
  • Νανοενθυλάκωση, πολυμερικά νανοσωματίδια,  μεταφορά βιοδραστικών ουσιών.
  • Εφαρμογές νανοτεχνολογίας στη συσκευασία τροφίμων: βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων μέσω των νανοσύνθετων, βελτίωση των ιδιοτήτων φραγμού, βελτίωση της επίδοσης των βιο-βασιζόμενων πολυμερών, επιφανειακά βιοκτόνα.
  • Ενεργά υλικά συσκευασίας, έξυπνη συσκευασία, νανοαισθητήρες για την ποιότητα των τροφίμων, βρώσιμες νανοεπικαλύψεις, πιθανή μετακίνηση νανοσωματιδίων από τα υλικά επαφής με τρόφιμα.
  • Εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ανάλυση τροφίμων.
  • Νανογαλακτώματα.
  • Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία καταναλωτές από τα νανοϋλικά.
  • Βιοϋλικά: επιστήμη υλικών, επιφανειακές ιδιότητες, πολυμερή, υδροπηκτές, φυσικά υλικά, μέταλλα, κεραμικά, σύνθετα υλικά, αποκρίσεις του οργανισμού στα βιοϋλικά, αποτίμηση της βιοσυμβατότητας, αποδόμηση των υλικών σε βιολογικό περιβάλλον, εφαρμογές, μηχανική ιστών.